مباني، روشها و اهداف تربيتي در صحيفه سجاديه
قسمت اول
مقدمه
صحيفه سجاديه يكي از كتابهاي ادعيه امام سجاد (ع) ميباشد كه بسيار جامع و كامل است و از منبعي سرچشمه ميگيرد كه مصون از هرگونه اشتباه و خطاست و زبان آن در قالب نيايش بوده كه فراخور درك هر خواننده قابل فهم و بهرهگيري است. دربارة اين صحيفه تحقيقاتي شده كه اولاً بيشتر در قالب شرح و توضيح لغات و جملات بوده و در آنها تجزيه و تحليل تربيتي كمتر صورت گرفته است، ثانياً پژوهشهاي صورت گرفته، نتوانسته خلأ و نيازهاي مربيان و جوامع شيعي را در برخورداري از انديشههاي تربيتي امام سجاد(ع) بر طرف نمايد. لذا در اين نوشتار برآنيم، به طور اختصار، بسترها و خلأهاي موجود را با ارائه مطالب جديد، مهيا و مرتفع نماييم.
مباني تربيتي در صحيفه سجاديه:
مباني : در واقع رفتارها و منشهاي درست و نادرست انسانها مباني است كه در صحيفه سجاديه عنوان شده. آن مباني عبارتند از: 1-خود دوستي، 2-خدا دوستي، 3-كمال خواهي، 4-ميل به جاودانگي، 5-خوف و رجا، 6-غفلت، 7-دنيا دوستي، 8-اختيار.
خود دوستي : انسانها بيش از همه خود را دوست دارند كه اگر اين خود دوستي در مسير صحيح هدايت شود، انسان را به كمال، سعادت و… ميرساند ولي اگر در مسير صحيح آن هدايت نشود، به سقوط اخلاقي منجر ميشود و موجب حرص، غرور و خود پرستي ميشود.
خداخواهي و خداجويي: انسانها فطرتاً خداجو هستند و هرچقدر از راه اصلي منحرف شده باشند، باز هم فطرت آنها خدا را ميطلبد. امام سجاد (ع) در صحيفه سجاديه، در دعاهاي بيستم، بيست و يكم، بيست و هشتم، پنجاهم و دعاهاي بسيار ديگر، به اين ويژگي فطري انسان ميپردازد. هدف امام از طرح مفهوم خداخواهي توجه دادن انسانها به فطرت خداجويشان است. اين گرايش، ازطريق توجه دادن انسان به خدا، در اصلاح رفتارهاي وي تأثيرگذار است .
دنيادوستي : عشق ورزيدن به دنيا از ويژگيهاي انسان است كه يكي از دلايل آن علاقه به جاودانگي ميباشد. امام سجاد (ع) در صحيفه سجاديه راجع به دنيا دوستي دو نگرش را مطرح كردهاند؛ نگرش اول: مذمت دنيا دوستي و نگرش مستقل به دنيا؛ نگرش دوم: درخواست دنيا براي عبادت و بندگي خدا، يعني مقدمه بودن دنيا براي آخرت.
ويژگي و نگرش دوم به عنوان يك مبناي تربيتي در صحيفه سجاديه عنوان شده است.
غفلت : انسانها بعضي اوقات به يكسري چيزها بيشتر اهميت ميدهند و اين باعث ميشود از انـجام امـور ديگر باز بمانند. امام سجاد موارد غفلت را اينگونه بيان كردهاند:
1. غفلت از خود
2. غفلت از انجام وظايف و واجبات الهي
3. غلفت از عالم پس از مرگ
4. غلفت از وعيد
5. غلفت از نعمتها
6. غلفت از خدا كه مهمترين است و اين غلفت منشأ خود فراموشي و خدا فراموشي است.
منبع : www.bashgah.net ـ مقالهای از : احترام قاهری
ادامـــــــــــــــــــه دارد ...
خسته نباشيد ...موفق و مويد باشيد
سلام . عاليه.فقط بايد سعی کنيم خوب و جامع به موضوعات بپردازيم.چون موضوعهای عنوان شده جای مانور زيادی داره . خسته نباشی . يا علی مدد.
سلام . خسته نباشيد . خيلی عالی بود . استفاده کرديم . فقط وبلاگ با اين محتوای خوب و قالب زيبا تبليغاتش زياد نيست . اگر علی جان اندازه وبلاگ شخصی خودت براش مايه بذاری بد نيستا . هه هه هه با يه آيکون چشمک !!!!!!
باسلام خسته نباشی...در مورد صحيفه سجاديه برامون بيشتر بنويس موفق باشی
با سلام خدمت شما عزيزان؛ الحمدلله جای بسی شکر ست که اين گونه وبلاگها با نشاط و کيفيت بالا موجود هستند به نوبهء خود از شما بسيار متشکرم و آرزوی موفقيت شما را دارم ...
سلام . خوبی . عالی بود . تبليغات صفر . رد شدی . حيف است . يا علی ...
سلام...رهبري انقلاب روز جمعه طي ساعاتي به صورت ناشناس از اردوگاهها و محلهاي اسكان زلزلهزدگان در شهر بم بازديد كردند و از نزديك شرايط خدمت رساني به مردم و مشكلات و خواستههاي آنها را مورد بررسي قرار دادند... يا حق!!
سلام دوست عزيز ، گرچه احتمالا اصلا طرز فکرهامون به هم نمیخوره ولی خوشحالم از اينکه از وبلاگم بازديد کردين . شما اگه هميشه شبها بيان وبلاگ من آپديت شده ... . اگه خبر ندادم به بزرگی خودتون ببخشين . راستی سوء تفاهم پيش نياد ها . جامعه ی با فرهنگ جامعه ای است که مردمش با طرز فکرهای گوناگون کنار هم بدون مشکل زندگی کنن !!! بای !
سلام، از لطف و عنايت شما متشکرم. اميدوارم در راهتون که همون حفظ ارزش های جامعه هست موفق و پيروز باشيد. شاد باشيد
آقا ما مخلصيم